Viatges

A demanda

Ruta Lisa Fittko

Durant un dia caminem en les empremtes de l’activista berlinesa Lisa Fittko. Descobrim la regió fronterera entre França i Espanya on va actuar Lisa Fittko durant els anys 1940-1941 ajudant a centenars de refugiats a fugir.

En aquesta època Espanya va permetre el trànsit cap a Portugal d’on molts refugiats podien escapar cap EUA, Amèrica Llatí, entre d’altres.

Lisa Fittko, tambem perseguit pel règim nazi, va exiliar 1933 junts amb el seu marit Hans Fittko. La seva fugida els va portar des de Berlin per Praga, Zurich, Amsterdam fins a Paris. En 1940 va ser internada d’estrangera no desitjada en el camp de dones Gurs. Va fugir des del camp d’internament a Marsella on va entrar amb el seu marit Hans, en contacte amb l’ERC (American Resuce Center). Des de llavors van formar part de la xarxa fundada per Varian Fry i van ajudar a molts en la seva fugida per la frontera pirinenca.

Aquesta organització es va fundar per salvar coneguts científics, artistes i intel-lectuals. Entre d’altres, van ajudar a personatges com Hannah Arendt, Arthur Koestler, Marc Chagall, Max Ernst, André Breton, Max Ophüls, Marcel Duchamb. El voltant de 2000 jueus i antifeixistes perseguits van aconseguir la llibertat amb el suport d’aquesta organització.

El dia de l’25/26 de Setembre de 1940 Lisa Fittko va acompanyar a Walter Benjamin i Henni Gurland (deprés esposa d’Erich Fromm) i el seu fill a la frontera espanyola. Des d’allà caminaven els 3 sols fins a Portbou. A Walter Benjamin li van negar seguir el seu trajecte per noves ordres. La mateixa nit s’es va suicidar.

Es més difícil honorar la memòria dels sense nom que la dels famósos. Walter Benjamin