Bloc

Una setmana sobre les petjades de la història catalana recent

Aquest mes d’octubre passat hem viscut una setmana moguda i commovedora. Amb 17 participants, una vegada més, com cada any, ens hem desplaçat a Catalunya i ens hem endinsat en la memòria.

Hem caminat sobre les petjades d’aquelles persones que el 1939 van fugir de les tropes franquistes i també d’aquelles persones que, només un any més tard, el 1940, abans que els feixistes alemanys avancessin, ho van fer a l’inrevés, en direcció a Espanya.

Hem aprofundit en les biografies de diverses dones destacades en aquest període històric recent: Dolores Ibarruri, La Pasionaria, creadora del llegendari lema «No Pasaran!» per defensar Madrid davant dels franquistes, o l’antifeixista jueva Lisa Fittko, que va acompanyar més de 400 persones cap a la llibertat, tot creuant els Pirineus fins a Portbou. 

Els nostres testimonis antifranquistes, Maria Rueda Sierra, Maria José Pardo i Elia Martinez-Cava, ens van informar de primera mà de les seves respectives lluites.

Sota un sol brillant, vam seguir les petjades de Walter Benjamin, al camp i al Museu de Rivesaltes i vam analitzar la història d´aquest lloc terrible.

Una visita guiada per Portbou amb la historiadora d’art Pilar Parcerisas ens va donar una idea de la història d’aquest bonic lloc fronterer que, a partir de 1937, va patir més de 54 bombardeigs, realitzats per les Forces Aèries Italianes i la Legió Condor.

Vam visitar el Memorial “Passatges“, de Dani Karavan, i vam explorar la mina de La Vajol, amb el nostre guia Josep, on es van amagar els tresors del Museu Prado de Madrid. En total, ha estat una setmana que ens ha commogut i que ens ha deixat impressions ben profundes.

Es més difícil honorar la memòria dels sense nom que la dels famósos. Walter Benjamin