Viatges

"Gratwanderung"

Durant els set dies de durada d’aquest viatge, ens endinsarem en el territori fronterer entre Espanya i França, seguint les petjades de la història en els temps de la Guerra Civil espanyola i la posterior Segona Guerra Mundial.

Aquest viatge forma part d’un projecte de viatges educatius en collaboració amb l’"IAK - Internationaler Arbeitskreis politisch Reisen". Totes les reunions i esdeveniments s’imparteixen en alemany o traduïts a l’alemany.

Per a grups des d’aquí podem adaptar el programa i buscar noves dates.

El Programa

Recorrerem, entre altres, les rutes de l’exili que van seguir en 1939 milers de persones -civils i dirigents polítics- que fugien a França davant l’avanç de les tropes de dictador Francisco Franco.

Visitarem el museu MUME, que tracta del temps que va des de la victòria franquista fins a la mort de Franco, i especialment la història de l’exili. Visitarem, a més, el monument francès en record de l’antic camp de presoners de Rivesaltes, que va servir durant un temps com a centre d’internament dels refugiats de la Guerra Civil espanyola, i des del qual es va deportar més tard a alguns dels opositors i perseguits de el règim nacionalsocialista a camps d’extermini nazis.

Caminem per la "Ruta F", anomenada així pels comunistes berlinesos Lisa i Hans Fittko, que van ajudar a molts jueus i antifeixistes a escapar al llarg de 1940/41, des de Banyouls/França fins a Portbou/Espanya, on vam seguir els passos del filòsof Walter Benjamin. Ens trobem amb testimonis contemporanis que ens expliquen de primera i segona mà les seves lluites contra el feixisme nazi o el franquisme.

També hi haurà alguna ocasió per banyar-se a la Mediterrània. Es requereix un bon calçat i un bon estat físic per a algunes de les passejades.

Es més difícil honorar la memòria dels sense nom que la dels famósos. Walter Benjamin