Bloc

Exposició en el Museu Memorial de L´exili

Antoni Campañà. L’endemà de la retirada: Portbou, 1939

Portbou, març 1939. Fa un mes que les tropes franquistes han copat la frontera franco-catalana al Coll de Belitres cloent el drama de la Guerra Civil a Catalunya. Allà, on els Pirineus s’enfonsen al mar Mediterrani, la càmera del fotògraf Antoni Campañà (1906-1989) immortalitza les complexitats i realitats paral·leles de l’instant.

Mentre recorre l’Empordà i ressegueix les siluetes de les restes materials de la Retirada republicana, processa el seu itinerari durant la guerra en forma d’autoretrat interior. Sense concessions, es fotografia a ell mateix tot descobrint l’absència.

Antoni Campañà va ser un important fotògraf pictoralista que ha sigut redescobert a partir de la publicació de "La capsa vermella" (Comanegra, 2019), una síntesi de Plàcid Garcia-Planes, Arnau Gonzàlez i Vilalta i David Ramos sobre els fons fotogràfics de Campañà sobre la Guerra Civil i la immediata postguerra, als quals pertanyen les imatges d’aquesta mostra, que serà comissariada per Arnau Gonzàlez i Vilalta, historiador i professor d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Fins al 26 de setembre de 2021

Mes informació: https://www.museuexili.cat/ca/10009-frontpage/3127-exposicio-antoni-campana-l-endema-de-la-retirada-portbou-1939

Es més difícil honorar la memòria dels sense nom que la dels famósos. Walter Benjamin